Rond 1800 telde de gemeente Nieuwer-Amstel vier openbare lagere scholen. Dit aantal nam gestaag toe en naar aanleiding van de sterke bevolkingsgroei in de naoorlogse jaren bouwde de gemeente vooral in de uitbreidingswijken nieuwe scholen. Tussen 1949 en 1959 werden meer dan twaalf scholen gebouwd, waaronder de openbare lagere Jan Ligthartschool.

De voormalige Jan Ligthartschool werd in 1953 in gebruik genomen. Het sobere ontwerp kwam van architect H.L. Mens. De Jan Ligthartschool is ontworpen in een stijl die ook wel ‘shake-hands-architecture’ wordt genoemd: een synthese tussen het modernisme en traditionalisme. Het moderne karakter komt tot uitdrukking in het strakke lijnenspel van de horizontale en verticale belijning en in de compositie van de zogenaamde ‘compacte halschool’, waarbij alle lokalen om een lichte, hoge hal zijn gegroepeerd die zo fungeert als centrale ontmoetingsplek.

Het hoogteverschil tussen het centrale volume van de hal en daaromheen liggende volumes van de leslokalen zorgt voor een karakteristieke, gebalanceerde compositie, doordat ze in architectonisch opzicht herkenbaar zijn als losse onderdelen. De strakke belijning van de gevels en raampartijen geven het pand een sober, modernistisch karakter, met als accent de betonnen dakrand met overstek en de transparante ingangspartij. De gevels zijn opgetrokken in een traditionele baksteen, met decoratieve elementen, zoals het siermetselwerk onder de ingangspartij en detaillering in het middendeel van de achtergevel.

Met dank aan: Open Monumentendag/comité Amstelveen

ateliers 2005-7jpg

Vanaf 10 september tot en met 18 september 2022 is er een grafiekexpositie te bekijken in de aula. De expositie van de Amsterdamse grafiekgroep van Hermine Groenendaal is alleen in de weekenden geopend en op verzoek.
Wees welkom! 

expositie DRUKjpg

Zaterdag 18 juni 2022 is er een boekpresentatie van Ingeborg Oderwald in Ateliers 2005.
Het boek is gemaakt voor de 90ste verjaardag van kunstenaar Ingeborg Oderwald. 
Wij kijken er enorm naar uit om dit bijzondere moment samen met Ingeborg te vieren! 
Vanaf nu is er ook een expositie te zien van haar werk in Ateliers 2005 i.v.m. de boekpresentatie.
Kom je langs?

ingeborg oderwaldjpg

Deze week was wethouder Floor Gordon bij ons, samen met haar team, om een presentatie te geven over een klimaatadoptieve voorbeeldtuin. Er waren veel geïnteresseerden op af gekomen en het was dus volle bak in de aula. Het ging o.a. over herinrichting van het plein voor de deur en over waterberging, vergroening, type verharding en gevarieerde beplanting. Wordt vervolgd. 

Floor Gordon mei 2022jpg

Het is zover, we mogen het aan iedereen vertellen: STIP. is de nieuwe beheerder van Ateliers 2005 in Amstelveen! Wij zijn super blij dat we dit nieuws met jullie mogen delen. We hebben inmiddels het stokje overgenomen van Heem Locaties en achter de schermen zijn we al een tijdje hard aan het werk om alles perfect te krijgen.
Kom vooral een kijkje nemen bij Ateliers 2005 en dompel je zelf onder in de kunst.

Wil je zelf een expositie of een ander (kunst en cultuur) evenement organiseren, dan kan dat!
Wij gaan ook over de agenda van Ateliers 2005.
Laat het ons weten op: info@kunstencultuurstip.nl

Fijne dag, Paul & Refkele

Ateliers aulajpg