Ateliers 2005 

STIP. is de beheerder van het ateliergebouw Ateliers 2005.

Aula Ateliers 2005 hurenAteliers 2005 is een prachtig monumentaal gebouw vlakbij het centrum van Amstelveen. Het gebouw is een ateliergebouw en de lokalen worden gebruikt door professionele kunstenaars. Onze prachtige grote aula is te huur voor onder andere evenementen, activiteiten, vergaderingen en workshops. 
Neem vrijblijvend contact met ons op via info@kunstencultuurstip.nl en kom gerust eens langs om kunst en cultuur op te snuiven.

Wij zitten op loopafstand van het Stadshart en het busstation en je kunt gratis parkeren op ons plein voor de deur.

Adres: 
Ateliers 2005
van Weerden Poelmanlaan 4
1185 AS Amstelveen 
(ingang aan de Farmanlaan)
Instagram: Ateliers2005

AULA Ateliers 2005
  • kunst
  • cultuur
  • evenementen
  • exposities
  • workshops
  • vergaderingen
  • en andere activiteiten

ateliergebouw

Sinds 2005 zijn de lokalen van de oude school ingericht als werkplaats voor professionele Amstelveense Kunstenaars. Het gebouw heeft tien kunstateliers en een authentieke grote centrale hal. In de aula vinden kunst- en culturele activiteiten plaats. 
Sinds 2019 is het gebouw benoemd tot Gemeentelijk monument.

geschiedenis

Het gebouw is de voormalige Jan Ligthartschool. De school was oorspronkelijk een gemeentelijke school, gebouwd in na de Tweede Wereldoorlog in 1953 en ontworpen door architect H.L. Menselijk. Het gebouw was bedoeld om kinderen met verschillende achtergronden bij elkaar te brengen. Jan Ligthart was een Nederlandse leraar en onderwijsvernieuwer.

architectuur

In deze zogenaamde "gemeentelijke school" zijn de klaslokalen rond een grote centrale hal ingericht en zijn er geen lange gangen. Dit project was een uiting van veranderende sociale ideeën die al ontstonden na de Eerste Wereldoorlog, met de nadruk op het samenbrengen en herstellen van de gemeenschap waartoe mensen met verschillende achtergronden behoorden.